Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Тіло українського солдата нібито знайшли у морі на березі Батумі

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах, розповсюджують відео, нібито на березі грузинського міста Батумі виявлено тіло військовослужбовця Збройних сил України. Проте це — маніпуляція. 

Група фактчекерів з проєкту Myth Detector вже підтвердила неправдивість цієї інформації. Виявилося, що це відео було зняте в місті Сухумі, і тіло належало місцевому мешканцю, який зник безвісти у 2022 році. Зафіксовано, що відео було записане 1 липня 2023 року. 

У той момент було виявлено тіло місцевого мешканця Арама Даваджяна, якого вважали зниклим безвісти з 27 листопада 2022 року. Цю інформацію підтвердили «правоохоронні органи» Абхазії, регіону, який окупований Росією. Після звернення фактчекерів до Служби з управлінням надзвичайними ситуаціями встановлено, що повідомлень про тіло українського військовослужбовця на березі в Сухумі не надходило.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб підсилити свій наратив про «масштабні втрати» ЗСУ. Мовляв, треба припиняти війну на умовах Росії. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші маніпуляції, спрямовані на безпосередню дискредитацію ЗСУ. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись