Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Тіло українського солдата нібито знайшли у морі на березі Батумі

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах, розповсюджують відео, нібито на березі грузинського міста Батумі виявлено тіло військовослужбовця Збройних сил України. Проте це — маніпуляція. 

Група фактчекерів з проєкту Myth Detector вже підтвердила неправдивість цієї інформації. Виявилося, що це відео було зняте в місті Сухумі, і тіло належало місцевому мешканцю, який зник безвісти у 2022 році. Зафіксовано, що відео було записане 1 липня 2023 року. 

У той момент було виявлено тіло місцевого мешканця Арама Даваджяна, якого вважали зниклим безвісти з 27 листопада 2022 року. Цю інформацію підтвердили «правоохоронні органи» Абхазії, регіону, який окупований Росією. Після звернення фактчекерів до Служби з управлінням надзвичайними ситуаціями встановлено, що повідомлень про тіло українського військовослужбовця на березі в Сухумі не надходило.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб підсилити свій наратив про «масштабні втрати» ЗСУ. Мовляв, треба припиняти війну на умовах Росії. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші маніпуляції, спрямовані на безпосередню дискредитацію ЗСУ. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join