Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В селі Гроза нібито загинули лише військовослужбовці

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах, стверджують, буцімто Україна заявила, що в селі Гроза під час російського обстрілу загинули саме військовослужбовці, які прийшли на перепоховання, а не цивільні. Проте це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що під час удару в селі загинули цивільні. Серед 59 жертв була навіть малолітня дитина, 8-річний Іван Козир. Заяви про те, що близько 100 військовослужбовців були присутні на поминках, також є неправдивими.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко підкреслив, що росіяни вбили 59 цивільних осіб прямим попаданням ракети «Іскандер», серед них — пенсіонерів, медиків, фермерів, вчителів, підприємців. Жертвами трагедії були цілі покоління сімей. Встановлено, що за злочином стоять двоє зрадників, які скоригували удар по кафе. Це брати Володимир і Дмитро Мамони, які перейшли на ворожий бік. 

Обстріл цивільних є воєнним злочином згідно з міжнародним гуманітарним правом. ООН вважає, що є достатньо доказів причетності Росії до цього удару, хоча Росія не визнала прямої відповідальності за цей злочин.

Поширюючи подібні маніпуляції, пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за злочини агресора на жертву агресії та виправдати російських військових. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись