Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Світлана Тихановська нібито пообіцяла передати Україні білоруську тактичну ядерну зброю

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах, стверджують, що Світлана Тихановська нібито обіцяла передати білоруську тактичну ядерну зброю Україні під час виступу в ПАРЄ. Однак ця новина є вигаданою.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Першоджерелом новини є сатиричний телеграм-канал «Імперія дуже зла». В описі каналу чітко зазначено, що його матеріали є творчою вигадкою, а всі збіги є випадковими.

Світлана Тихановська ніколи не робила подібних заяв. Не існує жодних достовірних джерел, які підтвердили б цю інформацію. Її останній виступ у ПАРЄ у червні 2023 року не містив таких обіцянок, як і всі її інші публічні висловлювання. Авторитетні українські та міжнародні медіа також не фіксували жодних повідомлень щодо таких заяв від Тихановської.

Пропагандисти використовують сатиричні матеріали, щоб висміяти тих, хто висловлює підтримку Україні, та заплутувати інформаційний простір. Усе це для того, щоб люди перестали розуміти, де правда, а де вигадка. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись