Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Такер Карлсон нібито повідомив, що Зеленського заарештували

Користувачі соцмереж поширюють знімок екрану, який, нібито показує Такера Карлсона. Мовляв, на ньому повідомляє про захоплення та ув'язнення Президента України Володимира Зеленського. Однак цей знімок є фальсифікацією, створеною з використанням існуючих зображень обох чоловіків.

На нього звернули увагу фактчекери видання Reuters. Представник Карлсона повідомив Reuters, що пости є фейковими і його ім'я та зображення використані без його дозволу.

Знімок екрану з'явився у соціальних мережах з підписом: "СЕНСАЦІЯ! ТАКЕР ВИПУСТИВ ВІДЕО ПРО ЗАТРИМАННЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО... ЙОГО ТРАНСПОРТУЮТЬ ДО В'ЯЗНИЦІ "ЧОРНИЙ ДЕЛЬФІН" (РОСІЯ) З ВЕЛИКОЮ КІЛЬКІСТЮ ОХОРОНИ...". Фейковий знімок екрану містить зображення Зеленського, який тримає знак з номером "003856" разом з українським текстом "Голобородько В.П.". Проте це сцена з телесеріалу Зеленського "Слуга народу", яка з'явилася в першому епізоді третього сезону та була завантажена на офіційний YouTube-канал серіалу 9 квітня 2019 року.

Зеленський тоді грав роль Василя Петровича Голобородька від 2015 до 2019 року у серіалі "Слуга народу", де згідно з сюжетом вчитель школи обирається президентом країни. Логотип кінокомпанії Зеленського Kvartal 95 Studio видно на зміненому зображенні у верхньому правому куті. Зображення Карлсона, що розташоване внизу праворуч на фейковому знімку екрану, було взяте з відео, яке було опубліковане його офіційним акаунтом на соціальній мережі Х 6 червня 2023 року. Це відео було першим епізодом нового шоу Карлсона на Х.

Офіс Президента наразі не відповів на запит Reuters щодо коментарів.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб особисто дискредитувати Зеленського, використовуючи авторитетну серед консервативних кіл особу. "Детектор медіа" вже писав про те як Такер Карлсон повторює меседжі російської пропаганди у власному контенті.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись