Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: «ЦРУ-наркоторговці»

Пропагандисти використовують різні конспірологічні рухи для дискредитації української влади та її іноземних партнерів. У цьому випадку йдеться про теорію про «ЦРУ-наркоторговців». Звинувачення та конспірологічні теорії про залучення американської розвідки до торгівлі наркотиками циркулюють впродовж десятиліть у контексті історичних подій та конфіденційності діяльності ЦРУ.

Деякі звинувачення випливають з участі ЦРУ в прихованих операціях впродовж Холодної війни, зокрема у Південно-Східній Азії та Латинській Америці. Наприклад, під час війни у В'єтнамі були звіти про торгівлю опіумом підтримуваними ЦРУ партизанськими групами в регіоні Золотого трикутника.

Один з найбільш відомих випадків, які підживлюють ці конспірологічні теорії — це скандал із справою Ірану та контрасів у 1980-х роках. Вона стосувалась таємних продажів зброї до Ірану (незважаючи на ембарго) для фінансування нікарагуанських повстанців, відомих як контраси. Конспірологи стверджують, що торгівля наркотиками нібито була використана для фінансування цих операцій, хоча офіційні розслідування не знайшли безпосередніх доказів про залучення ЦРУ до контрабанди наркотиків.

Розслідування журналіста Гаррі Вебба у газеті San Jose Mercury News у 1996 році під назвою «Темний альянс» відродило інтерес до звинувачень у зв'язку ЦРУ з торгівлею наркотиками. Вебб стверджував, що підтримувані ЦРУ контраси нелегально збували кокаїн в Сполучених Штатах, сприяючи епідемії кокаїну. Проте наступні розслідування та аналіз суперечили деяким його твердженням. Хоча деякі розслідування визнавали факти залучення ЦРУ до осіб і груп, пов'язаних з контрабандою наркотиків, вони в цілому прийшли до висновку, що не існує системної змови ЦРУ у контрабанді наркотиків.

Отже, хоча звинувачення у зв'язку ЦРУ з контрабандою наркотиків були предметом інтенсивного дослідження, конкретних доказів, що підтверджують ці твердження, досі не виявлено. Проте, постійне існування цих конспірологічних теорій підкреслює ширші питання щодо прозорості, відповідальності та довіри громадськості до урядових інституцій.

Російські пропагандисти використовують цю теорію змови, щоб нав'язати враження, що українці — нібито нація наркоманів. Мовляв, на Революціях вони брали участь теж під впливом наркотиків. Згадаймо хоча б «наколоті апельсини», від яких нібито виникало відчуття ейфорії під час «зрежисованої колективним Заходом» Помаранчевої революції та «печива Госдепу» в 2014. Пропагандисти також поширюють меседж, що у ЗСУ нібито теж воюють наркомании, а USAID (американська організація з надання допомоги на місцях) постачає їм наркотики цілими партіями. Вони також хочуть посилити меседж проти Президента України Володимира Зеленського, створений українськими політтехнологами у 2019 році. Зараз росіяни стверджують, що він нібито є наркоманом, а власне наркотики йому постачає ЦРУ. Росіяни використовують різні способи для поширення цього меседжу: від фейкових обкладинок та мультсеріалів до фейкових коментарів зірок щодо цього.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись