Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як росіяни поширюють пропаганду, маскуючись під українські державні структури

Фахівці проєкту «НотаЄнота» з'ясували, що останнім часом на українському фейсбуці пропагандисти ведуть антиукраїнську інформаційну кампанію, маскуючись під державні структури. Наприкінці грудня 2023 року з'явилася сторінка під назвою «Центр інформаційної оборони» (абревіатура ЦІО). Ця сторінка не має жодного стосунку до державних організацій, але створює ілюзію офіційності. Насправді вона м’яко дискредитує ЗСУ та владу. Хоча кількість підписників на сторінці невелика, але публікації мають значне охоплення, а коментарі залишають реальні користувачі, а не боти.

Автори сторінки використовують болючі теми для українського суспільства, такі як мобілізація, телемарафон, вибори й інші. Поширюються правдиві факти, які потім перетворюються на абсурд та підтримують довіру тільки до телемарафону. Наприклад, одна з публікацій про конфлікти між ТЦК та цивільними. Тема дискусійна і скандальна, але в дописах на сторінці стверджується, що всі інциденти, пов'язані з ТЦК, — це вигадка та російська пропаганда.

Також дискредитуються медіа, які публікують правдиві факти, додаючи коментарі в стилі доведення до абсурду, щоб стверджувати, що це нібито лише наратив російської пропаганди.

Проблеми, які обговорюються на сторінці, справді існують, і їх важко спростувати. Тому фахівці «НотиЄнота» закликають зберігати холодний розум і не вестися на провокації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись