Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Син Сирського нібито привітав Росію зі взяттям Авдіївки

Російські пропагандисти поширюють інформацію, буцімто син Головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського підтримує Росію. Так званий «отаман козачого товариства Австралії» Семен Бойков записав відеоролик із генконсульства Росії в Сіднеї, на якому Іван Сирський, нібито син Головнокомандувача ЗСУ, «привітав армію Росії із розгромом українських військових в Авдіївці».

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки проаналізували цю інформацію. Насправді Іван Сирський, який став «героєм» відео, не є сином Головнокомандувача ЗСУ. Він син колишньої дружини Олександра Сирського від її іншого шлюбу. Івана головком не всиновлював, а з його матір'ю розлучився ще у 2009 році.

Колишня дружина Олександра Сирського 14 років тому виїхала разом з дітьми та новим чоловіком до Австралії. З її родиною генерал-полковник Сирський не підтримує жодних стосунків. Про це вже пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

У цьому випадку пропагандисти прагнуть дискредитувати Олександра Сирського. Крім того, мета таких вкидів — демотивувати українців, змусити їх зневіритися в ЗСУ. Раніше в рубриці «Новомова» ми писали про те, як і чому в Росії знову згадали про слово «вирусь» після призначення Олександра Сирського на посаду Головкома ЗСУ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись