Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Одесі нібито при спробі вбити «військкома» був затриманий військовослужбовець

Таку інформацію поширюють проросійські телеграм-канали. Мовляв, військовий намагався помститися «військовому комісару» (працівнику ТЦК), який його насильно мобілізував понад рік тому. Чоловік буцімто запамʼятав особу того, хто відправив його на смерть, і весь цей час жив з метою вбити того. Повернувшись додому, військовий нібито вистежив працівника ТЦК, але завагався підірвати його гранатою, тож був затриманий на місці. 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. 20 лютого 2024 року на одеському ринку «Привоз» справді затримали чоловіка у військовій формі, який погрожував підірвати гранату. Проте в мережі немає жодної підтвердженої інформації про те, що в такий спосіб він хотів помститися представнику ТЦК, який начебто відправив його на фронт. Це ніщо інше, як вигадка російської пропаганди. 

У такий спосіб Росія вкотре дискредитує мобілізаційний процес в Україні й цим фейком підживлює меседж, нібито «мобілізовані чоловіки рано чи пізно почнуть вистежувати й убивати працівників ТЦК, які відправляли тих на фронт». 

Нагадаємо, що в Україні більше не існує військових комісаріатів, тому вживати це словосполучення — некоректно. Їх перейменували у Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

• Читайте також: Працівник ТЦК буцімто обізвав дружину військового «кацапською жінкою»

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись