Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Працівник ТЦК буцімто обізвав дружину військового «кацапською жінкою»

У соціальних мережах російського сегменту поширюють інформацію, нібито працівник одного з місцевих територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки звернувся до дружини українського військовополоненого, сказавши, що «вона кацапська дружина, а він господар у своїй країні». Нібито це сталося під час зустрічі родичів полонених з міською адміністрацією Лозової на Харківщині. До публікації додають фото, які нібито мають засвідчувати слова працівника ТЦК та СП. Це — неправда. 

Фахівці VoxCheck проаналізували цей кейс і визначили, що цитату так званого працівника ТЦК просто вигадали. Адже спочатку ці повідомлення публікували в телеграм-каналах російського сегмента — і згодом розтиражували в мережі без зазначення першоджерела. Зворотний пошук в Google показав, що фото, які використали в публікації, насправді зроблені в Лозовій під час зібрання родичів полонених та зниклих безвісти. 

Скриншот — VoxCheck

Хоч і на зустрічі були присутні представники від ТЦК, жодних подібних заяв вони не робили, згадок про це також у ніяких медіа нема. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись