Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Працівник ТЦК буцімто обізвав дружину військового «кацапською жінкою»

У соціальних мережах російського сегменту поширюють інформацію, нібито працівник одного з місцевих територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки звернувся до дружини українського військовополоненого, сказавши, що «вона кацапська дружина, а він господар у своїй країні». Нібито це сталося під час зустрічі родичів полонених з міською адміністрацією Лозової на Харківщині. До публікації додають фото, які нібито мають засвідчувати слова працівника ТЦК та СП. Це — неправда. 

Фахівці VoxCheck проаналізували цей кейс і визначили, що цитату так званого працівника ТЦК просто вигадали. Адже спочатку ці повідомлення публікували в телеграм-каналах російського сегмента — і згодом розтиражували в мережі без зазначення першоджерела. Зворотний пошук в Google показав, що фото, які використали в публікації, насправді зроблені в Лозовій під час зібрання родичів полонених та зниклих безвісти. 

Скриншот — VoxCheck

Хоч і на зустрічі були присутні представники від ТЦК, жодних подібних заяв вони не робили, згадок про це також у ніяких медіа нема. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join