Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Розслідувачам буцімто вдалося зафіксувати таємні розмови Залужного — документ

У російському сегменті соцмереж поширюють документ «розшифровки» нібито таємного прослуховування розмов Валерія Залужного з Олександром Сирським та Михайлом Подоляком. У ньому буцімто йдеться про критику українського президента та незадоволення ним. Це — брехня. 

Аналітики VoxCheck узялися за кейс і визначили, що «напрацювання» так званих розслідувачів — фальшиві, адже вони опубліковані спершу  в анонімних телеграм-каналах, і вже звідти «документи» розтиражували інші ресурси. У  «розшифровках» можна помітити численні помилки, наприклад: у тексті написали «по відношенню до», але правильно «стосовно» або «щодо». Також прізвище Сирського одночасно написали як українською, так і російською («Сирський» та «Сырский»). 

Скриншот — VoxCheck.

Також текст наповнений класичними наративами російської пропаганди: Зеленського назвали «наркоманом», «коміком», «клоуном» тощо. 

Тобто найбільш імовірно, що сам текст створили поплічники Кремля і згодом поширили його на анонімних ресурсах.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись