Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Більшість одеситів нібито за переговори з Росією

Проросійські телеграм-канали поширюють відео з опитуванням одеситів, які відповідають на запитання: «На вашу думку, як зупинити війну в Україні?». Більшість з опитаних виступають за мирні переговори між Україною та Росією. Пропагандисти ж подають це так, буцімто саме «більшість мешканців Одеси за мир».

Насправді таке опитування не можна назвати репрезентативним, тобто таким, що загалом відповідає реальним настроям усіх мешканців Одеси щодо кінця війни в Україні. У відео можна почути думку лише 11 перехожих. Також автор відео міг змонтувати його «на свій манір», а не так, як насправді відповіли люди. Тобто, взяти участь в опитуванні могли насправді 30 людей, наприклад, а у відео вибірково могли показати думку лише 11 людей. Про це пишуть фахівці з проєкту VoxCheck.

Улітку 2023 року на підконтрольних Україні територіях американська дослідницька організація Gallup проводила серію опитувань. В одній зі статей у вигляді звіту вони зазначали, що 60% опитаних українців хочуть, щоб Україна продовжувала боротьбу до перемоги. Лише 31% з усіх опитаних виступають за припинення війни шляхом мирних переговорів із Росією. Проте на півдні України ця позначка вище — переговори підтримує 41% опитаних. 

Українське ж опитування проводили до Дня Незалежності 2023 року на територіях, які Україна контролювала на той момент. В опитуванні взяло участь 2019 респондентів старше 18 років. Зокрема в них запитали, що має зробити керівництво України, якщо Росія посилить ракетні обстріли, які призведуть до збільшення кількості жертв цивільного населення. Лише 23% респондентів у такому випадку виступають за переговори з Росією. Водночас на півдні серед опитаних за переговори виступило 38,5% у випадку, якщо Росія посилить обстріли України, а на сході — 31,9%. 

Поширюючи маніпулятивну інформацію в мережі, пропагандисти мають намір запевнити всіх навколо, мовляв, українці вже давно готові йти на мирні перемовини, тільки-от нібито «Київський режим» не хоче цього. Зокрема, у такий спосіб творці відео намагаються розколоти народ України. Раніше ми аналізували маніпуляцію, нібито майже половина українців на прифронтових територіях готова погодитися на територіальні поступки задля миру.

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись