Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Більшість одеситів нібито за переговори з Росією

Проросійські телеграм-канали поширюють відео з опитуванням одеситів, які відповідають на запитання: «На вашу думку, як зупинити війну в Україні?». Більшість з опитаних виступають за мирні переговори між Україною та Росією. Пропагандисти ж подають це так, буцімто саме «більшість мешканців Одеси за мир».

Насправді таке опитування не можна назвати репрезентативним, тобто таким, що загалом відповідає реальним настроям усіх мешканців Одеси щодо кінця війни в Україні. У відео можна почути думку лише 11 перехожих. Також автор відео міг змонтувати його «на свій манір», а не так, як насправді відповіли люди. Тобто, взяти участь в опитуванні могли насправді 30 людей, наприклад, а у відео вибірково могли показати думку лише 11 людей. Про це пишуть фахівці з проєкту VoxCheck.

Улітку 2023 року на підконтрольних Україні територіях американська дослідницька організація Gallup проводила серію опитувань. В одній зі статей у вигляді звіту вони зазначали, що 60% опитаних українців хочуть, щоб Україна продовжувала боротьбу до перемоги. Лише 31% з усіх опитаних виступають за припинення війни шляхом мирних переговорів із Росією. Проте на півдні України ця позначка вище — переговори підтримує 41% опитаних. 

Українське ж опитування проводили до Дня Незалежності 2023 року на територіях, які Україна контролювала на той момент. В опитуванні взяло участь 2019 респондентів старше 18 років. Зокрема в них запитали, що має зробити керівництво України, якщо Росія посилить ракетні обстріли, які призведуть до збільшення кількості жертв цивільного населення. Лише 23% респондентів у такому випадку виступають за переговори з Росією. Водночас на півдні серед опитаних за переговори виступило 38,5% у випадку, якщо Росія посилить обстріли України, а на сході — 31,9%. 

Поширюючи маніпулятивну інформацію в мережі, пропагандисти мають намір запевнити всіх навколо, мовляв, українці вже давно готові йти на мирні перемовини, тільки-от нібито «Київський режим» не хоче цього. Зокрема, у такий спосіб творці відео намагаються розколоти народ України. Раніше ми аналізували маніпуляцію, нібито майже половина українців на прифронтових територіях готова погодитися на територіальні поступки задля миру.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join