Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж США попереджає Україну, аби вона не робила нових терактів

Україна ще у квітні визнала Росію державою-терористом, і відтоді проросійські та російські ЗМІ, телеграм-канали та блогери, намагаються поширити дзеркальний меседж про те, що саме Україна – держава-терорист. Черговим приводом для цього стала стаття The New York Times, в якій неназвані «представники розвідки США» та «американські офіційні особи» вважають, що Україна причетна до вбивства доньки Олександра Дугіна Дар’ї. В статті також йдеться, що американські посадовці не знали про спецоперацію заздалегідь, не надавали ніякої інформації українській стороні, і були здивовані там, що з ними не консультувалися перед спецоперацією. В статті не уточняється, чому будь-яка держава у світі повинна консультуватися з представниками американського уряду при проведенні власних таємних операцій. Також в статті не вказано, хто саме в українському уряді міг санкціонувати таку спецоперацію і навіщо.

Блогер Анатолій Шарій навіть записав з нагоди цієї статі термінове відео, де вголос читав матеріал The New York Times. І намагався переконати аудиторію в тому, що ця публікація – попередження українському уряду від американських чиновників, аби Київ не готував «подальших терактів в стилі 11 вересня», і що американці вже знають мету — і хочуть відсторонитися від наслідків цього майбутнього теракту. Всі ці вигадки Шарія – частина загального меседжу, який просуває російська пропаганда про Україну як «терористичну державу». З тією ж метою російські телеграм-канали називають Україну «УГІЛ», або «угруповання “Українська держава”», і в такий спосіб реагують на реальні докази тероризму російської держави – бомбування цивільної інфраструктури, обстріли жилих будинків, захоплення атомних станцій та масові злочини проти громадян Україні на окупованих територіях. Україна неодноразово заявляла, що не має стосунку до вбивства Дугіної. А ось російські спецслужби неодноразово вбивали чи намагалися вбити політичних опонентів режиму, чи незручних свідків – здебільшого їх отруювали, але також вбивали з вогнепальної зброї та навіть підривали в автівках.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись