Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Тортури, яким піддають українців – фейк, що викрили німецькі журналісти

Російські ЗМІ, а також проросійські блогери та телеграм-канали пишуть десятки повідомлень зі спростуванням «фейку української пропаганди» про катівні, де виривали зуби. Російська пропаганда звинувачує в поширенні цього  фейку українську поліцію та Міністерство оборони України. Справді, у твіті Міноборони катівня в селищі Піски-Радьківські з предметами, що були там знайдені – протигаз та коробка з вирваними зубами та протезами, — була названа «міні Аушвіцом». Тобто з повідомлення складається враження, що  російські військові піддавали тортурам українців, вириваючи в них зуби, як це раніше робили нацисти в концтаборах Таку ж саму паралель провів  співак, а зараз військовий Тарас Тополя, порівнявши дві світлини  – чорно-біле із  німецького концтабору,  на якому видні  золоті коронки вбитих людей. І кольорове фото з катівні в Пісках-Радьківських. Деякі українські ЗМІ, посилаючись на Тополю, опублікували новини, в яких стверджували, що росіяни виривали зуби в тих, з кого знущалися в катівні. Але в повідомленні української поліції такого твердження не було. Навпаки, в ньому було чітко вказано, що поліція маж докази тортур з використанням протигаза, а також закопування людей заживо в землю. «Також в катівні знайдені фалоімітатор, коробку з вирваними зубними протезами. Слідчі та прокурори працюють над встановленням усіх фактів, які відбулися у цій катівні», - повідомив Сергій Болвінов, начальник Слідчого управління Нацполіції в Харківській області. Тобто поліція не стверджувала, що зубні протези належать саме жертвам російських військових.

Наступного дня після страшної знахідки німецькі журналісти з таблоїду Bild знайшли в селищі місцевого стоматолога, який розповів їм, що ці протези  належать йому, оскільки він зберігав видалені протези своїх пацієнтів. Він також розповів, що його дім росіяни пограбували, і думає, що вони могли забрати коробку з протезами, бо вважали їх золотими. Або для залякування українців, яких тримали в катівні.  Після появи матеріалу Bild, деякі українські видання видалили новину, де стверджували, що росіяни катували полонених, вириваючи їм зуби. Але здебільшого українські ЗМІ одразу писали, що  слідство намагається встановити всі обставини злочину.

Російська пропаганда використовує цей випадок задля того, аби довести, що росіяни взагалі не катують українців, і кожна страшна знахідка на деокупованих територіях – це фейк. Задля цього, наприклад, вони замовчали, що в статті Bild місцеві жителі розповідають про крики з катівень, а також про людину, яка була піддана тортурам. Тобто журналісти не мають сумніву в тому, що росіяни катують полонених, цивільних чи військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись