Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Росія запропонувала Україні «негайно розпочати переговори»

Російські та українські ЗМІ поширили новину про те, що голова Ради Федерації Валентина Матвієнко «закликала українську делегацію до негайних переговорів». Вона зробила цю заяву на саміті глав Парламентів G20 в Індонезії. Українські ЗМІ дали новину про заяву Матвієнко із посиланням на коротке повідомлення російського «Інтерфаксу».

Але  в телеграм-каналі Ради Федерації  пресслужба поширила розлогі цитати з виступу Матвієнко під час засідання та спілкування з журналістами після нього.  З цих повідомлень очевидно, що жодних переговорів Матвієнко не пропонувала. По-перше, вона закликає до «урегулювання внутрішньоукраїнської кризи» - хоча ніякої української кризи не існує, замість неї є війна Росії проти України. По-друге, вважає, що «не може обговорюватися статус  нових чотирьох суб’єктів Росії», тобто  окупованих частин Запорізької, Донецької, Луганської та Херсонської областей. І, нарешті, вона заявляє, що Росія «готова зупинити подальші воєнні дії, але на тих умовах, що запропонує Росія».  За таких умов це не переговори - це ультиматум. А всі ці заяви  потрібні лише для того, аби розповідати в новинах «Першого каналу», що «куратори Заходу не дають українським парламентаріям досягнути миру», забороняючи їм перемовини.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись