Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Шольц нібито заявив, що Україна може не вступити до НАТО впродовж найближчих 30 років

Російські пропагандисти стверджують, що канцлер Німеччини Олаф Шольц нібито заявив, що Україна може не стати членом НАТО впродовж найближчих 30 років. "Ви знаєте рішення, найближчим часом цього не станеться. Можливо, навіть у найближчі 30 років", — нібито сказав Шольц під час зустрічі з жителями Берліна. Втім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що насправді Шольц під час цієї зустрічі у Берліні зазначив, що перед початком повномасштабного вторгнення, обговорюючи вступ України до НАТО, він запевняв Путіна: "Це не розглядається найближчі 30 років". Також Шольц звинуватив Путіна у нападі на Україну з «абсолютно абсурдних» причин, оскільки "НАТО ніколи не становило загрози для Росії".

Після того, як стара цитата була знову підхоплена російською пропагандою, уряд Німеччини прокоментував поширювану інформацію. Згідно зі словами представника уряду Штеффена Гебештрайта, ситуація "повністю змінилася, і тому, ні, 30 років більше не актуальні".

Впродовж десятиліття війни в Україні російська пропаганда регулярно поширювала маніпуляції та фейки про те, що Україну не приймуть до НАТО чи ЄС. У такий спосіб вони хочуть викликати серед українців скепсис та паніку щодо дій західних партнерів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись