Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як окупанти обіцяють "краще життя" в тимчасово окупованій частині Запорізької області

Життя у так званих “нових регіонах РФ”, тобто на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України, нібито скоро покращиться. Саме такі обіцянки постійно чують мешканці тимчасово окупованої частини Запорізької області. Однак окупанти часто обіцяють, але не виконують свої обіцянки. «Запорізький центр розслідувань» (ЗЦР) зібрав неправдиві обіцянки окупантів, які за останні місяці так і не були виконані. Його фахівці наголошують, що перевірка реальної ситуації на ТОТ ускладнюється відсутністю вільного доступу до офіційних даних Росії та можливими фальсифікаціями. Тому вони орієнтуються на повідомлення та коментарі місцевих мешканців. Зокрема фахівці попереджають, що ці коментарі можуть бути упередженими, однак попри це вони відображають фактичний стан речей.

  • "Нові ліфти" для бердянців

У лютому 2024 року окупаційна влада оголосила, що окуповані території отримають 300 нових ліфтів, з яких 22 - у Бердянську. У березні навіть відзвітували про запуск трьох і монтаж ще п’яти. Пропагандисти заявили, що ці ліфти мають більшу вантажопідйомність і швидкість, працюють тихіше та є більш надійними і безпечними. Однак ці ліфти швидко перестали працювати. Місцевим мешканцям пояснили, що для їх роботи потрібні документи з Москви, яких немає. Мовляв тому поки документи не оформлять, ліфти не працюватимуть. Жителі ТОТ знову змушені ходити пішки, а окупаційна влада задовольнилася зняттям сюжету та фотозвітом.

  • Маркетплейси на тимчасово окупованих територіях

Окупаційна влада обіцяла, що на території так званої “Новоросії” почнуть працювати великі російські маркетплейси - Ozon та Wildberries. Проте самі маркетплейси спростували цю інформацію, заявивши, що на ТОТ немає необхідної інфраструктури для відкриття їхніх відділень. Найближче місце з працюючими онлайн-магазинами - тимчасово окупований Крим. Мешканці ТОТ замовляють товари з Ozon та Wildberries і отримують їх через приватних перевізників, оскільки деякі товари, як наприклад ліки, на ТОТ купити неможливо.

  • Запас ліків на ТОТ

Місяць тому окупаційна влада заявила, що в тимчасово окупованій частині Запорізької області нібито створено необхідний запас ліків і тепер жителям не потрібно чекати на поставки або замовляти важкодоступні ліки. За їхніми даними, за останні два роки на ТОТ відкрито 146 аптек та аптечних пунктів. Проте, жителі ТОТ продовжують шукати ліки, особливо дефіцитні. Замовлення через маркетплейси залишається більш надійним способом, ніж їх купівля в аптеці. Ще один спосіб - отримання ліків через “передачки” з України та Європи. Таким чином, обіцянка про запас ліків також не виконана. Окупанти маніпулюють статистикою, заявляючи про відкриття нових аптек, хоча ймовірно, що вони просто перереєстровані за правилами окупаційної влади. Наприклад, до окупації лише в Бердянську працювало більше 50 аптек, і "покращення" мережі не було потрібне.

Обіцянки покращити життя на ТОТ є частиною пропаганди, яка створює враження стабільної ситуації на ТОТ, заохочує тих, хто виїхав, повернутися, а для росіян малює картину благополуччя. За словами ЗЦР, обіцянки роздаються щодня, і мешканці ТОТ ставляться до них скептично.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись