Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито збираються брати в заручники родичів і друзів членів Олімпійської збірної

Російські медіа поширюють інформацію про те, що в Україні нібито планують «брати в заручники» родичів і друзів спортсменів, які є членами Олімпійської збірної. Зокрема, вони цитують виконувача обов'язків міністра спорту України Матвія Бідного, який нібито запропонував, щоб спортсмени, які виїжджають на Олімпіаду, залишали довірену особу призовного віку, і якщо спортсмен не повернеться, ця особа негайно мобілізується і відправляється на фронт.

Однак Міністерство молоді та спорту України не робило таких заяв. На це звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони також з'ясували, що жодне українське медіа, офіційні канали комунікації відомства чи урядові сайти не повідомляли про таку пропозицію від Матвія Бідного. Знайти цю інформацію можна лише на пропагандистських медіа.

Більше того, така пропозиція на думку StopFake є абсурдною, оскільки в Україні через воєнний стан діє загальна мобілізація всіх військовозобов'язаних громадян, що не виключає категорію «родичі або друзі спортсмена». Під час воєнного стану в Україні мобілізації підлягають усі чоловіки віком 18-60 років. Деякі працівники критично важливих компаній, органів державної влади та спортсмени можуть бути заброньовані від мобілізації. Спортсменам, які беруть участь у міжнародних змаганнях, також може бути дозволено виїзд за кордон. Проте бронювання отримують не всі, а багато атлетів добровільно пішли захищати країну з перших днів повномасштабної війни.

Матвій Бідний, якому пропагандисти приписали цю «пропозицію», висловився про мобілізацію спортсменів у такий спосіб: "...Важливо розуміти, що чоловіки повинні захищати Україну, щоб ми мали майбутнє, зокрема спортивне. Це стосується не лише чоловіків, адже на фронті також воюють жінки. У спортивному середовищі ми не бачимо, щоб хтось ховався від мобілізації. Прийде повістка — кожен виконає свій обов'язок..."

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб зірвати процес мобілізації в Україні та посилити свій меседж про "політизацію спорту". "Детектор медіа" спростовував й інші фейки на тему мобілізації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись