Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Сирський нібито заявив, що ЗСУ не відступають, а наступають у тил ворога, бо "Земля - кругла"

Пропагандисти поширюють у соцмережах цитату, яку нібито сказав головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, коментуючи ситуацію на фронті: «ЗСУ не відступають. Земля кругла, ми таким чином наступаємо у тил ворога», — нібито заявив Сирський. Насправді це чергова вигадка російської пропаганди.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що Головнокомандувач Сирський таких заяв не робив. Натомість 23 травня він заявляв щодо ситуації на Харківщині, що після перших незначних успіхів у ході наступальних боїв у регіоні противник "повністю погруз у вуличних боях за Вовчанськ і зазнав дуже великих втрат у особовому складі штурмових підрозділів". Крім того, за його словами зараз ворог з різних напрямків перекидає резерви, намагаючись "підтримати активні штурмові дії, але безуспішно". Наступальні дії ведуться й на інших ділянках фронту, але ніде у своїх заявах Сирський не говорив того, що поширює пропаганда.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати українську армію та її керівництво, а також викривити реальну ситуацію на фронті.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись