Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Що писали анонімні телеграм-канали про 9 травня та День Європи

8 травня Володимир Зеленський підписав указ про відзначення Дня Європи в Україні 9 травня. Натомість День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні пропонують відзначати 8 травня. На тлі цих змін у проросійських анонімних телеграм-каналах поширювали чимало дезінформаційних меседжів, за допомогою яких Росія нав’язує аудиторії власне трактування подій. Аналітикині й аналітики «Детектора медіа» виокремили найпоширеніші з них.

1. Зеленський віддав День перемоги Росії, хоча українці — народ-переможець.

Справді, українці воювали проти нацизму у складі різних армій світу, тому що були бездержавним народом. Більш ніж 7 мільйонів українців боролися з Третім Рейхом у Червоній Армії. Окрім того, вони воювали у складі армій США, Великої Британії, Чехословаччини, Польщі, Канади та інших країн. Саме тому влада й запропонувала відзначати День пам’яті та перемоги над нацизмом разом із рештою світу. Проте це не означає, що Україна відмовляється від ролі переможця взагалі, як намагаються переконати аудиторію телеграм-аноніми, підсилюючи повторюваний пропагандистський наратив, що «українці — нацисти», адже відмовляються від так званого Дня перемоги над цим явищем. Це рішення означає лише те, що відтепер Україна відзначатиме День пам’яті 8 травня, як і більшість країн світу.   

2. Святкувати День Європи немає сенсу, бо європейські країни здалися нацистам або були їхніми союзниками.

Насправді навіть в окупованих Німеччиною країнах і в державах-союзницях діяв потужний рух опору нацистам. Понад те, такі держави як Чехословаччина та Польща, хоч і перебували під окупацією, мали свої військові з’єднання у складі армій інших країн. Наприклад, вихідці із Закарпаття, які були на той час громадянами Чехословаччини, у 1943 році становили більшість у Першій окремій чехословацькій бригаді. Це з’єднання воювало проти нацистів у складі Червоної Армії та відзначилося в боях за звільнення Харкова і Київській наступальній операції. Щодо боротьби проти нацизму в європейських країнах, то варто згадати Варшавське повстання, Словацьке національне повстання, Рух опору у Франції тощо. Тобто Європа теж боролася та воювала проти нацизму. Поширюючи такі меседжі, анонімні телеграм-канали намагаються дискредитувати європейських союзників, очорнивши їхнє історичне минуле перед українською аудиторією. Тим самим просуваються пропагандистські тези, що тільки «братній російський народ», без допомоги Європи, разом з українцями переміг нацизм.

3. Україна відмовилася від 9 травня, щоб догодити західним партнерам.

Цим меседжем анонімні користувачі соцмереж просувають тези російського агітпропу, що «Україна — маріонетка Заходу», щоб позбавити Україну в очах споживачів пропаганди легітимності та суверенності ухвалення рішень.  Насправді святкування Дня Європи синхронізували з цим святом у країнах ЄС, причому відзначення Дня пам’яті та перемоги також відтепер проходитиме разом із Європою. 

4. Влада заборонить українцям приносити квіти до пам’ятників загиблим у Другій світовій війні. За це можна буде отримати тюремний вирок.

Насправді, згідно з законом про декомунізацію, вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій, покладання квітів до пам’ятників чи вихід на вулиці ветеранів із медалями (на чому теж наголошували телеграм-аноніми) не вважається злочином. Натомість карається тільки публічна демонстрація нацистських і комуністичних тоталітарних символів. При цьому ці символи не вважаються забороненими, якщо вони розміщені на державних нагородах, ювілейних медалях та інших відзнаках, якими нагороджували до 1991 року та протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни. Анонімні телеграм-канали поширюють такі меседжі, щоб залякати аудиторію та дискредитувати Україну, ототожнюючи її з тоталітарними державами. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись