Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж США брешуть щодо планів Кремля для країн Балтії, щоб приховати свої проблеми

Пропагандисти поширюють меседж, нібито США набрехали про зливи планів Кремля щодо країн Балтії. Вони стверджують: США це зробили, щоб відвернути увагу від зливу документів з Пентагону. Саме Штати нібито наганяють русофобську істерію у країнах Балтії.

На меседж звернули увагу аналітики проєкту EUvsDisinfo. Вони зазначають, що це реакція пропагандистів на розслідування LRT, Delfi Estonia, Expressen, Centre “Dossier”, The Kyiv Independent, NDR, Frontstory.pl, Suddeutsche Zeitung, VSquare, WDR, Yahoo News і Re:Baltica. Журналісти цих медіа зʼясували, що російські високопосадовці планують збільшити свій вплив у країнах Балтії за допомогою різних стратегій. Плани були створені ще до повномасштабного вторгнення в Україну. 

Аналітики ресурсу наголошують, що немає жодних доказів того, що США стоять за витоком інформації, яку використали у розслідуванні. Крім того, на їхню думку, у США немає логічних приводів для відвертання уваги від зливів документів з Пентагону, оскільки підозрюваного у справі вже заарештували.

У такий спосіб пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за злочини росіян на «колективний Захід». Мовляв, йому України мало, то тепер «розкачує» і Балтію. Крім того, агітпроп змальовує країни Балтії як «маріонеток Заходу» саме з використанням цього меседжу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись