Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Путін заборонив експорт нафти до США, чим обвалив американську економіку

Американські медіа, що поширюють проросійську риторику, стверджують, що президент Росії Володимир Путін нібито заборонив експорт нафти до США і це вже призвело до руйнування американської економіки. Це — фейк.

На меседж звернули увагу фактчекери видання USA TODAY. Вони зазначають, що Путіну немає чого забороняти в цій ситуації, оскільки США заборонили імпорт російської нафти, природного газу та вугілля ще в 2022 році. Крім того, немає інформації про кроки у відповідь з боку Путіна.

Фактчекери видання наголошують, що хоч США і споживають більше нафти, ніж видобувають, вони не залежать від російської нафти настільки, щоб це сильно вплинуло на американську економіку. Згідно з повідомленнями The Wall Street Journal, у 2021 році лише 3% з усієї необробленої нафти, яку було імпортовано до США, надійшло з Росії.

Використанням подібних меседжів пропагандисти хочуть створити ілюзію того, що доля Заходу в руках Росії і що без неї він розвалюється на шматки. Зокрема, в агітпропі можна часто побачити повідомлення, згідно з якими Євросоюз і НАТО вже ось-ось розпадуться. Усе це робиться для того, щоб відвернути увагу світу від проблем Росії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись