Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї прикриваються іменем посла України в Німеччині та збирають кошти нібито на порятунок дітей в Україні

У мережі поширюють інформацію про нову шахрайську схему із міжнародним розмахом, під прикриттям американського фонду та іменем посла України в Німеччині. Як пишуть фактчекери із "По той бік новин", фальшивий збір коштів оголосили на порятунок бідних дітей України.

За інформацією фактчекерів, 26 березня у фейсбуку з’явився профіль Посла України в Німеччині Андрія Мельника, а 28 числа пан “посол” почав нав’язливо прохати грошима підтримати українських дітей-біженців. У повідомленнях використовують емоційні тригери на кшталт “терміново”, “голод”, “хвороби”, “торгівля людьми” тощо, а також там розміщені посиланням на сторінку “рятівного фонду". Однак все це — шахрайство. "У фейсбуку є тільки офіційна сторінка посольства України в Німеччині. Обліковий запис посла є в Twitter. Через свій профіль пан Мельник переважно звертається з закликами до світових лідерів, щодо санкцій, ембарго, військової підтримки України, а не збирає донати з користувачів соцмереж і ніякі фонди не рекламує. Щодо самого фонду, то він, як і сторінка посла, виглядає справжнім, а по-суті — фейковий. Якщо для оборудки посла аферисти використали з Німеччини, то фонд поцупили в США. Сторінка фонду ретельно скопійована в організації “Save the children”. Логотип, вкладки, адреси, світлини — все імітує реальну організацію, що справді сьогодні займається серед іншого допомогою і дітям постраждалим від війни в Україні, Афганістані та інших країнах, де тривають чи можуть виникнути військові конфлікти", — повідомляють фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись