Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Шахраї прикриваються іменем посла України в Німеччині та збирають кошти нібито на порятунок дітей в Україні

У мережі поширюють інформацію про нову шахрайську схему із міжнародним розмахом, під прикриттям американського фонду та іменем посла України в Німеччині. Як пишуть фактчекери із "По той бік новин", фальшивий збір коштів оголосили на порятунок бідних дітей України.

За інформацією фактчекерів, 26 березня у фейсбуку з’явився профіль Посла України в Німеччині Андрія Мельника, а 28 числа пан “посол” почав нав’язливо прохати грошима підтримати українських дітей-біженців. У повідомленнях використовують емоційні тригери на кшталт “терміново”, “голод”, “хвороби”, “торгівля людьми” тощо, а також там розміщені посиланням на сторінку “рятівного фонду". Однак все це — шахрайство. "У фейсбуку є тільки офіційна сторінка посольства України в Німеччині. Обліковий запис посла є в Twitter. Через свій профіль пан Мельник переважно звертається з закликами до світових лідерів, щодо санкцій, ембарго, військової підтримки України, а не збирає донати з користувачів соцмереж і ніякі фонди не рекламує. Щодо самого фонду, то він, як і сторінка посла, виглядає справжнім, а по-суті — фейковий. Якщо для оборудки посла аферисти використали з Німеччини, то фонд поцупили в США. Сторінка фонду ретельно скопійована в організації “Save the children”. Логотип, вкладки, адреси, світлини — все імітує реальну організацію, що справді сьогодні займається серед іншого допомогою і дітям постраждалим від війни в Україні, Афганістані та інших країнах, де тривають чи можуть виникнути військові конфлікти", — повідомляють фактчекери.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join