Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї поширюють у мережі фейковий чат-бот державної платформи «Дія»

У повідомленнях шахраїв йдеться, що нібито за посиланням кожен, хто офіційно працює, має можливість отримати грошову підтримку від держави у розмірі 3000 гривень. Як повідомляють фактчекери проєкту «Стоп Фейк Дніпро», за посиланням відкривається «сторінка Приватбанк», де потрібно вказати ваш номер карти та CCV код.

З того, які дані потрібно ввести, можна зробити висновок, що проєкт шахрайський, який має на меті викрасти кошти з карток людей, які реєструватимуться за посиланням. «Ні "Дія", ні Мінцифра не розсилають жодних SMS чи повідомлень у соцмережах. Про зарахування коштів повідомляє застосунок "Дія" та банк push-сповіщенням, у якому міститься лише текст, — жодних посилань», — йдеться у повідомленні фактчекерів. Якщо ж ви вже стали жертвою шахрайської схеми, варто змінити СVV-код банківської картки, а в ідеалі — перевипустити картку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись