Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї пропонують українцям одноразову виплату від «Червоного Хреста»

У соцмережах поширюють повідомлення, що нібито через складну енергетичну ситуацією в країні для українців передбачена одноразова виплата у розмірі дві тисячі триста гривень від «Червоного Хреста». Фактчекери проєкту  «Брехунець» перевірили інформацію, та виявили, що це — шахрайство.

Шахраї використовують фейковий телеграм-канал з назвою «Товариство «Червоного Хреста», який налічує всього 170 підписників. Натомість офіційний телеграм-канал організації налічує п'ять тисяч читачів. Інформації про «допомогу у зв’язку з енергетичною ситуацією в країні» там немає. Посилання на сторінки українських банків у дописах також фейкові. На офіційних сторінках цих банків немає інформації про такі виплати. Шахраї маніпулюють обмеженим часом реєстрації (лише до 22:00 чи лише до 02:00) і просять «поквапитися залишити свої дані» для отримання «допомоги».

Також для отримання фейкової допомоги потрібно ввести свої персональні дані, зокрема номер банківської картки. Це — ознака фішингу, тобто збирання персональних даних.

Шахраї систематично використовують складну ситуацію українців через війну та пропонують різноманітну «допомогу». Мета різна — від маніпулятивної реклами телеграм-каналів до отримання доступу до банківських карток українців. Зокрема, раніше шахраї пропонували шість тисяч гривень «новорічної» допомоги, п’ять тисяч гривень допомоги від «ПриватБанку», фінансову допомогу спільно з проєктом Uappl, зимові виплати від Євросоюзу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись