Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Шахраї пропонують українцям одноразову виплату від «Червоного Хреста»

У соцмережах поширюють повідомлення, що нібито через складну енергетичну ситуацією в країні для українців передбачена одноразова виплата у розмірі дві тисячі триста гривень від «Червоного Хреста». Фактчекери проєкту  «Брехунець» перевірили інформацію, та виявили, що це — шахрайство.

Шахраї використовують фейковий телеграм-канал з назвою «Товариство «Червоного Хреста», який налічує всього 170 підписників. Натомість офіційний телеграм-канал організації налічує п'ять тисяч читачів. Інформації про «допомогу у зв’язку з енергетичною ситуацією в країні» там немає. Посилання на сторінки українських банків у дописах також фейкові. На офіційних сторінках цих банків немає інформації про такі виплати. Шахраї маніпулюють обмеженим часом реєстрації (лише до 22:00 чи лише до 02:00) і просять «поквапитися залишити свої дані» для отримання «допомоги».

Також для отримання фейкової допомоги потрібно ввести свої персональні дані, зокрема номер банківської картки. Це — ознака фішингу, тобто збирання персональних даних.

Шахраї систематично використовують складну ситуацію українців через війну та пропонують різноманітну «допомогу». Мета різна — від маніпулятивної реклами телеграм-каналів до отримання доступу до банківських карток українців. Зокрема, раніше шахраї пропонували шість тисяч гривень «новорічної» допомоги, п’ять тисяч гривень допомоги від «ПриватБанку», фінансову допомогу спільно з проєктом Uappl, зимові виплати від Євросоюзу.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join