Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї обіцяють українцям зимові виплати від Євросоюзу

В українському сегменті фейсбука поширюють повідомлення, що Євросоюз нібито виділив 600 мільйонів доларів на допомогу українцям під час зими. Мовляв, кожен українець та кожна українка отримають виплату, яка сягає 13 280 гривень. Як доказ користувачі мережі прикріплюють ймовірний скриншот від застосунку «Дія», на якому зображено процес оформлення заявки на отримання грошової допомоги. Однак насправді таких виплат для українців немає. 

Як повідомляють фахівці Voxcheck, жодних згадок про окремі виплати людям від ЄС в офіційних джерелах немає. До того ж, прийом заявок на отримання допомоги від міжнародних організацій здійснюється через програму «єПідтримка» або у визначених банках. 

Поширюючи такі повідомлення шахраї намагаються набрати аудиторію на свої канали, адже метод розсилок вигідний адміністраторам спільнот у соцмережах, щоб збільшити активність та кількість коментарів у їхніх чатах та під дописами. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись