Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Країни, які проголосували проти резолюції Росії на сесії ООН, підтримують нацизм

Такі повідомлення ширяться соціальними мережами й пропагандистськими ЗМІ. У них ідеться, що на сесії Генеральної Асамблеї ООН була висунута резолюція за ініціативи Росії «Про боротьбу з героїзацією нацизму». Відтак, мовляв, країни, які проголосували проти цієї резолюції — прибічники нацистської ідеології. Проте це — підміна фактів. 

Як розповідають фактчекери проєкту «StopFake», факт того, що 50 країн-членів ООН проголосували проти російської резолюції щодо боротьби з героїзацією нацизму, зовсім не свідчить про те, що ці країни підтримують нацистську ідеологію.

У документі наголошується, що всі держави зобов'язані заборонити будь-яке «вшанування нацистського режиму, його союзників і пов'язаних з ними організацій, офіційних та неофіційних». 

Сергій Кислиця, представник України в ООН, заявив, що російська резолюція – це чергова спроба Росії виправдати своє військове вторгнення, яке вони зробили нібито з метою викорінення неонацизму в країні. Оскільки нацизм і подібні терміни є поняттями суто суб'єктивними. Тобто те, кого вважати нацистом, як правило, залежить від точки зору мовця.

Пропагандисти поширюють цю маніпуляцію, щоб дискредитувати міжнародну спільноту, що нібито підтримує нацизм та зневажає Росію, яка “бореться” із ним. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись