Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У київському Пункті незламності спалахнула пожежа

Таке повідомлення ширяться соціальними мережами й ворожими телеграм-каналами. У ньому йдеться, що нещодавно в одному з районів Києва згорів Пункт незламності. Мовляв, через недбалість організаторів вкотре стаються прикрі ситуації, як-от пожежа. Як доказ пропагандисти прикріплюють відео, яке нібито свідчить про пожежу у Пункті незламності. Проте це — неправда. 

За повідомленням фактчекерів Voxcheck, поліція Київщини рішуче спростувала інформацію про пожежу. Виявилося, що це відео з Росії. За інформацією Нацполіції, біле авто, яке можна побачити на фрагменті відео, схоже на російську машину служби порятунку. Друге авто — нагадує машину дорожньо-патрульної служби Росії. Окрім того, в Нацполіції наголосили, що не фіксували випадків пожежі в Пунктах незламності. 

«Детектор медіа» уже неодноразово спростовував фейки про Пункти незламності. За допомогою таких кейсів пропагандисти підсилюють наратив про некомпетентну владу, яка через свою недбалість шкодить людям. 

Фрагмент із відео, завдяки якому Нацполіція визначила походження автівок. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись