Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російські пропагандисти пишуть, що в Дніпропетровській області втекли озброєні увʼязнені, які підписали контракт із ЗСУ

Російські телеграм-канали поширюють інформацію про розшук озброєних увʼязнених у «Дніпровській і Кіровоградській областях», які буцімто після підписання контракту зі Збройними силами України самовільно покинули військову частину. Пропагандисти додають, що ці особи, відомі як «Дніпропетровські маніяки», винні в численних убивствах.

Колаж ЦПД

Проте інформація про втечу цих осіб не відповідає дійсності. Згідно з обліками Інформаційної підсистеми Національної поліції, вони не перебувають у розшуку ― про це Центру протидії дезінформації повідомила начальниця Департаменту комунікації Національної поліції України Олена Бережна. Окрім цього, в «оголошенні» про розшук зазначено «Дніпровську область», однак в Україні такої області не існує, що додатково свідчить про фейковість цієї новини. 

Також особи, про яких ідеться, не могли підписати контракт із ЗСУ через чинні обмеження Міністерства оборони, додають у ЦПД (особи, засуджені за вбивство двох та більше людей, не можуть підписати контракт та залишити місця ув'язнення). 

Поширюючи подібну дезінформацію, пропагандисти прагнуть дискредитувати ухвалений у травні 2024 року законопроєкт №11079-1 про мобілізацію деяких категорій засуджених. Так, раніше ми документували схожі фейки. Наприклад, про те, що мобілізовані в’язні нібито продають наркотики в Сумській області.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись