Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російські телеграм-канали поширюють фейкове відео, згідно з яким 74% українців виступають проти Курської операції

У відео йдеться, що 74% українців виступають проти ведення бойових дій на території Росії. Закадровий голос українською мовою стверджує, що значна частина громадян України нібито сподівалася на завершення війни та підписання мирної угоди, однак їхні надії зруйнувала Курська операція. 

Насправді аналізоване відео є фейковим. Про це повідомляють журналісти з проєкту StopFake. Відео почали поширювати саме проросійські джерела ― першим новину опублікував пропагандистський телеграм-канал з авдиторією понад 200 тис. підписників. Крім того, на відео є логотип, який не вдалося ідентифікувати. Імовірно, пропагандисти його створили на основі стокових зображень.

Також операція ЗСУ в Курській області розпочалася зовсім нещодавно та все ще триває. Відповідно, валідної та надійної відповідної статистики поки що немає. Проте деякі вуличні опитування громадян України та інтерв’ю з військовими показують зовсім протилежну картинку — мешканці Києва називають операцію «феєричною», а військовослужбовці ЗСУ кажуть, що просування військ на територію Росії підняло бойових дух і принесло полегшення на всіх напрямках фронту. 

Дещо раніше ми аналізували російську маніпуляцію, мовляв, Foreign Affairs написав, що Курська операція змінила «баланс виснаження» не на користь України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись