Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк З 1 вересня 2024 року українські діти нібито можуть отримувати по 15 тисяч гривень щомісяця впродовж трьох років

У соцмережі Tik-Tok поширюють відео, у якому йдеться про нібито прийняття нового закону №4995 про статус «дитина війни». Згідно з цим законом, з 1 вересня 2024 року діти буцімто щомісячно отримуватимуть по 15 тисяч гривень протягом трьох років. Як доказ автор відео показує скриншоти з порталу «Дія» про статус особи «дитина війни». Ідентифікатор послуги – 01199.

Проте ця інформація не відповідає дійсності, повідомляють у Центрі протидії дезінформації. Закон №4995, про який ідеться у відео, ухвалили ще у 2017 році, і він стосується забезпечення житлом сімей загиблих воїнів АТО, а не присвоєння статусу «дитина війни».

Крім того, за ідентифікатором послуги 01199 в порталі «Дія» справді можна отримати статус «дитина війни», однак ідеться лише про осіб, які є громадянами України та яким на час закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) було менш як 18 років.

Цим фейком пропагандисти намагаються ввести в оману українське суспільство, щоб потім, коли справа дійде до бажання в батьків оформити статус «дитина війни» для своєї дитини, то вони розчарувалися в тому, що насправді відповідного закону не існує та спрямували своє невдоволення в сторону української влади.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись