Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake З 1 вересня 2024 року українські діти нібито можуть отримувати по 15 тисяч гривень щомісяця впродовж трьох років

У соцмережі Tik-Tok поширюють відео, у якому йдеться про нібито прийняття нового закону №4995 про статус «дитина війни». Згідно з цим законом, з 1 вересня 2024 року діти буцімто щомісячно отримуватимуть по 15 тисяч гривень протягом трьох років. Як доказ автор відео показує скриншоти з порталу «Дія» про статус особи «дитина війни». Ідентифікатор послуги – 01199.

Проте ця інформація не відповідає дійсності, повідомляють у Центрі протидії дезінформації. Закон №4995, про який ідеться у відео, ухвалили ще у 2017 році, і він стосується забезпечення житлом сімей загиблих воїнів АТО, а не присвоєння статусу «дитина війни».

Крім того, за ідентифікатором послуги 01199 в порталі «Дія» справді можна отримати статус «дитина війни», однак ідеться лише про осіб, які є громадянами України та яким на час закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) було менш як 18 років.

Цим фейком пропагандисти намагаються ввести в оману українське суспільство, щоб потім, коли справа дійде до бажання в батьків оформити статус «дитина війни» для своєї дитини, то вони розчарувалися в тому, що насправді відповідного закону не існує та спрямували своє невдоволення в сторону української влади.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join