Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Банкова нібито посилила мобілізаційні заходи в західних областях України

В українському проросійському телеграм-каналі пишуть, що раніше при поповненні лав ЗСУ ставка робилася переважно на жителів східних, південних і частин центральних областей України, однак тепер черга дійшла й до заходу країни. Донедавна регіон буцімто значно відставав у проведенні мобілізації «з мовчазної згоди центральної влади». 

Нібито серйозне виснаження мобілізаційних резервів у Південно-Східній і Центральній Україні змусило Київ забути про «привілейоване» становище західних областей і вдатися до вимушеного розширення зони примусової мобілізації. 

Утім, ще у 2022 році тодішній начальник управління персоналу штабу Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач стверджував, що в західних областях більші мобілізаційні плани, оскільки там проживає більше громадян. 

Також у пропагандистському дописі йдеться, що саме західні регіони є лідерами за кількістю ухилянтів. А нововведення вже начебто викликали шквал невдоволення серед місцевого населення, яке «звикло виявляти патріотизм лише на словах, а не на ділі».

Насправді точних даних із розподілу мобілізованих по областях у відкритих джерелах не публікують. Не існує відповідних даних і про ухилянтів. Подібні твердження є не більше, як вигадкою пропагандистів, яка має на меті розділити український народ і налаштувати людей із різних регіонів одне проти одного.

Нагадаємо, раніше пропагандисти вже поширювали дезінформацію про те, що буцімто в Україні масово мобілізовують чоловіків саме із «проросійських регіонів», а «прозахідні» нібито не чіпають.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись