Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Російські пропагандисти пишуть, що в Дніпропетровській області втекли озброєні увʼязнені, які підписали контракт із ЗСУ

Російські телеграм-канали поширюють інформацію про розшук озброєних увʼязнених у «Дніпровській і Кіровоградській областях», які буцімто після підписання контракту зі Збройними силами України самовільно покинули військову частину. Пропагандисти додають, що ці особи, відомі як «Дніпропетровські маніяки», винні в численних убивствах.

Колаж ЦПД

Проте інформація про втечу цих осіб не відповідає дійсності. Згідно з обліками Інформаційної підсистеми Національної поліції, вони не перебувають у розшуку ― про це Центру протидії дезінформації повідомила начальниця Департаменту комунікації Національної поліції України Олена Бережна. Окрім цього, в «оголошенні» про розшук зазначено «Дніпровську область», однак в Україні такої області не існує, що додатково свідчить про фейковість цієї новини. 

Також особи, про яких ідеться, не могли підписати контракт із ЗСУ через чинні обмеження Міністерства оборони, додають у ЦПД (особи, засуджені за вбивство двох та більше людей, не можуть підписати контракт та залишити місця ув'язнення). 

Поширюючи подібну дезінформацію, пропагандисти прагнуть дискредитувати ухвалений у травні 2024 року законопроєкт №11079-1 про мобілізацію деяких категорій засуджених. Так, раніше ми документували схожі фейки. Наприклад, про те, що мобілізовані в’язні нібито продають наркотики в Сумській області.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join