Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Російська пропаганда перетворює анонімні канали на джерела «інсайдів», які нібито попереджають про загрози

На цю технологію звернула увагу засновниця ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» Оксана Мороз. За її словами, ворог постійно розсилає повідомлення-попередження, які десь можуть збігтися з реальністю. Тоді у багатьох може виникнути думка: «Ці джерела щось знали», людина пов'язує «попередження» та прильоти й довіряє такому джерелу.

Тепер це джерело регулярно публікуватиме «інсайди» у стилі – «ходять чутки», «сказала перевірена людина з СБУ», «наші джерела з Офісу президента», «повідомив дядько з поліції». Людина віритиме і поширюватиме – щоб попередити близьких: «Бо ж тоді джерело попередило, а отже і зараз не брехатиме". У результаті цими джерелами почнуть розганяти паніку, яка працює не гірше ракет та є інформаційним терором.

«Детектор медіа» уже пояснював про те, як не марнувати час на вигадки, які хтось намагається видати за новини і добирати джерела інформації під час війни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись