Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Російська пропаганда перетворює анонімні канали на джерела «інсайдів», які нібито попереджають про загрози

На цю технологію звернула увагу засновниця ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» Оксана Мороз. За її словами, ворог постійно розсилає повідомлення-попередження, які десь можуть збігтися з реальністю. Тоді у багатьох може виникнути думка: «Ці джерела щось знали», людина пов'язує «попередження» та прильоти й довіряє такому джерелу.

Тепер це джерело регулярно публікуватиме «інсайди» у стилі – «ходять чутки», «сказала перевірена людина з СБУ», «наші джерела з Офісу президента», «повідомив дядько з поліції». Людина віритиме і поширюватиме – щоб попередити близьких: «Бо ж тоді джерело попередило, а отже і зараз не брехатиме". У результаті цими джерелами почнуть розганяти паніку, яка працює не гірше ракет та є інформаційним терором.

«Детектор медіа» уже пояснював про те, як не марнувати час на вигадки, які хтось намагається видати за новини і добирати джерела інформації під час війни.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join