Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Проти Давида Арахамії нібито розпочато розслідування через його «причетність» до продажу зброї ХАМАСу

Таку інформацію поширюють прокремлівські ресурси. У цих «новинах» агітпроп посилається на британську корпорацію мовників BBC, яка буцімто опублікувала відповідне відео. Сама інформація поширюється в кількох версіях. У першій агітпроп прикріплює нібито відеоролик BBC з текстом про звинувачення на адресу голови фракції «Слуга народу». Там написано, що справу, ймовірно, розслідує Міжнародний кримінальний суд, а інформацію про це отримали якраз-таки BBC, а також дослідницька група Bellingcat. У другій версії прикріплюють лише скриншот із того самого відеоролика. Все це виконано у фірмовому стилі британського мовника. Втім це — фейк. 

Експерти з проєкту StopFake дослідили цей кейс. Їм вдалося зʼясувати, що інформація не відповідає дійсності. Журналісти з Newtral і Checkyourfact, які перевіряли відеоролик, також дійшли висновку, що він фейковий.

По-перше, на згаданому відео сказано, що один із тих, хто отримав інформацію про розслідування, — журналіст BBC Шаян Сардарізаде (Shayan Sardarizadeh). Варто зауважити, що такий журналіст справді існує, і він займається фактчекінгом. Проте на своїй сторінці в соцмережі X сам журналіст повідомив, що поширюваний відеоролик є фейковим.

По-друге, неправильне написання прізвища Давида Арахамії у відеоролику вказує на імовірну фейковість матеріалу. У супровідному тексті пише «Arahmia», тобто «Арахмія», але англійською мовою прізвище голови фракції «Слуга народу» слід писати як «Arakhamia». Крім того, пошук на офіційному сайті BBC за прізвищем «Arahmia» не дає жодних результатів.

По-третє, на тому ж офіційному сайті BBC, в соціальних мережах X і Facebook, на YouTube не існує відеопублікації, що видається агітпропом. Пропагандисти вкотре використали фірмовий стиль провідних світових ЗМІ, у цьому випадку BBC, для створення чергового фейку про Україну. 

Агітпроп уже не вперше використовує фірмовий стиль оформлення авторитетних іноземних ЗМІ для публікації своїх фейків. Раніше ми спростовували інформацію, що німецьке медіа Deutsche Welle нібито поширило відео про антиукраїнський флешмоб, що проходив у Польщі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись