Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна нібито готується до «здачі Херсона»

Російські телеграм-канали поширюють відеозапис із невідомою жінкою, яка на умовах анонімності розповідає, що українські військові начебто грабують житлові будинки та квартири в Херсоні, оскільки будуть «здавати місто». Свої дії вони буцімто обґрунтовують тим, що нічого не хочуть залишати Росії. 

У Центрі протидії дезінформації при РНБО стверджують, що сам факт появи інформації з посиланням на анонімний авторитет уже свідчить про її сумнівність. Росіяни проводять ІПСО, що начебто вони активно наступають на всіх ділянках фронту й готуються окупувати Херсон. Насправді реальність інша — Збройні сили України ведуть операцію на лівобережжі Херсонщини, а це дає підстави стверджувати, що інформація про здачу Херсона є вигадкою агітпропу. 

Дезінформацією про начебто захоплення Херсона росіяни намагаються перекрити свої невдачі на полі бою та дискредитувати українську армію. Ба більше, схожі меседжі росіяни запускали перед тим, як у вересні 2022 року було звільнено Харківщину. 

• Читайте також: Збройні сили України нібито навмисно обстріляли центр Херсона

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись