Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито готує провокацію із застосуванням хімічної зброї

Проросійські ресурси звинувачують Збройні сили України в підготовці нібито «антиросійської провокації» із «застосуванням бойових отруйних речовин». Водночас світові структури буцімто звинуватять у цьому Росію — за прикладом «хибних звинувачень Росії в хіматаках у Сирії». Це — фейк.

Розібрати цей кейс узялися фахівці з проєкту StopFake. Насправді Україна є учасницею Конвенції про заборону хімічної зброї — міжнародного договору, який набув чинності в країні 1998 року. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну секретаріат Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) уважно відстежує стан українських хімічних промислових підприємств і будь-які загрози використання токсичних хімікатів як зброї в країні. Україна дотримується взятих на себе міжнародних зобов’язань щодо незастосування та нерозповсюдження хімічної зброї, — цей факт неодноразово підтверджували в ОЗХЗ, що працює під егідою ООН. Усі російські звинувачення щодо підготовки Україною так званих «провокацій» цинічні, а наративи не мають під собою жодної фактологічної та доказової бази. 

Твердження про «хибне звинувачення Росії» в скоєнні хімічних атак у Сирії — також дезінформаційні. Російські фейки на цю тему були неодноразово спростовані провідними фахівцями світу з бойових отруйних речовин, включно з Організацією із заборони хімічної зброї.

Пропагандисти вчергове намагаються представити Україну, що обороняється від Росії, як агресора. У такий спосіб вони також хочуть виправдати злочини власної армії в Україні, мовляв, Росія протистоїть злу та прийшла до сусідньої країни «наводити порядок». 

• Читайте також: Українська армія нібито застосувала хімічну зброю

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись