Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна нібито готує провокацію із застосуванням хімічної зброї

Проросійські ресурси звинувачують Збройні сили України в підготовці нібито «антиросійської провокації» із «застосуванням бойових отруйних речовин». Водночас світові структури буцімто звинуватять у цьому Росію — за прикладом «хибних звинувачень Росії в хіматаках у Сирії». Це — фейк.

Розібрати цей кейс узялися фахівці з проєкту StopFake. Насправді Україна є учасницею Конвенції про заборону хімічної зброї — міжнародного договору, який набув чинності в країні 1998 року. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну секретаріат Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) уважно відстежує стан українських хімічних промислових підприємств і будь-які загрози використання токсичних хімікатів як зброї в країні. Україна дотримується взятих на себе міжнародних зобов’язань щодо незастосування та нерозповсюдження хімічної зброї, — цей факт неодноразово підтверджували в ОЗХЗ, що працює під егідою ООН. Усі російські звинувачення щодо підготовки Україною так званих «провокацій» цинічні, а наративи не мають під собою жодної фактологічної та доказової бази. 

Твердження про «хибне звинувачення Росії» в скоєнні хімічних атак у Сирії — також дезінформаційні. Російські фейки на цю тему були неодноразово спростовані провідними фахівцями світу з бойових отруйних речовин, включно з Організацією із заборони хімічної зброї.

Пропагандисти вчергове намагаються представити Україну, що обороняється від Росії, як агресора. У такий спосіб вони також хочуть виправдати злочини власної армії в Україні, мовляв, Росія протистоїть злу та прийшла до сусідньої країни «наводити порядок». 

• Читайте також: Українська армія нібито застосувала хімічну зброю

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join