Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російські хакери нібито знищили тисячі компʼютерів і серверів «Київстару»

Російські хакери з так званої групи «Солнцепьок» взяли на себе відповідальність за кібератаку на мобільного оператора «Київстар». Вони стверджують, що буцімто знищили десять тисяч компʼютерів, понад чотири тисячі серверів й усі системи хмарного зберігання даних і резервного копіювання. Це — фейк.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки опрацювали цю інформацію. Речниця «Київстару» Ірина Леліченко заявила в інтервʼю Liga.net, що персональні дані користувачів мобільного оператора в безпеці, а інформація про нібито знищення «компʼютерів і серверів» не відповідає дійсності. До того ж до цієї кібератаки якісь «навмання зібрані технологічні дані» не мають жодного стосунку.

Після кібератаки роботу мережі «Київстар» уже частково відновили й вона запрацювала в користувачів у багатьох областях України. Для відновлення звʼязку іноді треба перезавантажити телефон. 

Вигадавши інформацію про тисячі знищених компʼютерів та серверів, росіяни намагалися посіяти паніку серед українців та запевнити їх, що варто переживати за персональні дані. Також ми писали, що Кіберполіція попереджає про шахрайську активність у месенджерах, скеровану на користувачів «Київстару».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись