Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Проросійські ресурси маніпулюють інформацією, що стосується вибачень України за Волинську трагедію

У проросійському сегменті мережі масово поширили інформацію про те, що 395 депутатів Європарламенту під час пленарного засідання в четвер, 19 вересня 2024 року, проголосували проти поправки, що зобовʼязує Україну перепросити в Польщі за Волинську трагедію. Відповідну поправку до резолюції Європарламенту щодо подальшої фінансової та військової підтримки України з боку країн Євросоюзу нібито внесла група «Європа суверенних націй». Своєю чергою, російські пропагандисти відмову голосувати за цю поправку прокоментували так: «Бандерівцям дозволили не перепрошувати за дикі звірства, які ОУН-УПА творили на Волині».

Група «Європа суверенних націй», яка є схильною до проросійських ініціатив і підконтрольною проросійській німецькій ультраправій партії «Альтернатива для Німеччини», дійсно внесла цю поправку до резолюції, про що писали деякі польські медіа. Однак, як стверджують самі пропагандисти, навіть четверо польських європарламентарів (троє від «Лівих» і один від «Третього шляху») проголосували проти відповідної поправки. 

Окрім цього, Україна офіційно вже попросила вибачення в Польщі за Волинську трагедію та простила злочини, скоєні поляками проти українців. У 2014 році тодішній президент України Петро Порошенко під час свого виступу перед обома палатами польського парламенту та за присутності тодішнього польського президента Броніслава Коморовського в контексті Волинської трагедії сказав: «Прощаємо та просимо прощення». Згодом у 2016 році Кравчук, Ющенко, голови УПЦ КП і УГКЦ попросили вибачення в поляків за Волинську трагедію, підписавши відкрите звернення до Польщі та польського суспільства. У тексті, зокрема, ішлося: «Просимо пробачення за скоєні злочини й образи ― це наш головний мотив. Просимо вибачення і такою самою мірою прощаємо злочини та несправедливості, скоєні проти нас».

Російські пропагандисти регулярно спекулюють на чутливій для українського та польського суспільства темі Волинської трагедії. Вони маніпулюють та інформацією та поширюють відповідні фейки, щоб розсварити громадян обох країн між собою та зіпсувати дипломатичні відносини між Україною та Польщею. Раніше ми спростовували інформацію, що видання «Бабель» нібито опублікувало цитату української режисерки з ідеєю фільму «Волинська різанина бензопилою».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись