Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Пропагандисти залякують українців загибеллю на фронті новобранця з інвалідністю

Кремлівські ЗМІ та користувачі соцмереж почали поширювати неправдиву інформацію про те, що в Україні чоловік з інвалідністю на ім'я Євген Хаімов загинув через кілька днів після "насильницької мобілізації". Ці повідомлення включали фотографію загиблого та деталі про його смерть.

StopFake встановив, що Євген Хаімов дійсно загинув, але він приєднався до Сил оборони України ще в березні 2022 року і захищав країну смерті 26 січня 2024 року в Донецькій області. Його дружина Марина подала петицію про присвоєння йому звання "Героя України (посмертно)". Ні родичі, ні офіційні особи не повідомляли, що Хаімов мав інвалідність. 

Фейки про мобілізацію в Україні активізувались на фоні новин про підготовку до голосування законопроєктів, які стосуються зміни правил залучення військовозобов'язаних до служби у війську. Нещодавно у Хроніках дезінформації спростовували фейки, що працівники поліції затримують чоловіків і передають їх працівникам Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки,   

Таким чином, твердження про "насильницьку мобілізацію" та загибель чоловіка з інвалідністю через кілька днів після цього не відповідають дійсності. Агітпроп використав реальну смерть військового, щоб поширити дезінформацію.

Фейки про мобілізацію в Україні активізувались на фоні новин про підготовку до голосування законопроєктів, які стосуються зміни правил залучення військовозобов'язаних до служби у війську. Нещодавно у Хроніках дезінформації спростовували фейки, що працівники поліції затримують чоловіків і передають їх працівникам Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, що повістка прийшла пенсіонерці, а також що в Україні нібито закликають мобілізуватись до Збройних сил сім'ями.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись