Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Спростування фейку про масове поширення ВІЛ та гепатитів B і C серед військових ЗСУ

Кремлівські телеграм-канали стверджують, що серед військових ЗСУ «масово» поширюються ВІЛ та гепатит B і C, а через відсутність медичної допомоги та навіть її заборону ситуація лише погіршується. Тому уряд буцімто вирішив вжити «екстраординарні заходи» - безкоштовне тестування для військових на ці інфекції.

Як пояснюють аналітикині VoXCheck, у статті "Фактів", на яку посилаються пропагандисти, не йдеться про "масове" поширення ВІЛ та гепатиту B і C серед військових. А йдеться про пілотний проєкт, створений на базі Головного військового клінічного шпиталю в Києві, де військовослужбовці можуть пройти швидке тестування на ці інфекції та отримати необхідне лікування.

За даними Центру громадського здоров'я, які наводять фактчекери, за 2023 рік серед усіх українців зафіксовано понад 11,6 тис. випадків захворювання на ВІЛ. Показник захворюваності порівняно з 2022 роком навіть знизився на 5%. Офіційні дані щодо захворювання на ВІЛ серед військових відсутні, тож твердження про "масовість" інфікування серед бійців є безпідставними.

Кількість випадків захворювання на гепатит B і C також відносно невелика - 759 та 439 випадків відповідно за 2023 рік. Дані щодо військових теж невідомі.

Пройти безплатне тестування на ВІЛ, гепатит B і C військові могли й раніше. Зокрема, ВІЛ-інфіковані можуть звернутися на "гарячу лінію" з питань ВІЛ/СНІДу.

Програма медичних гарантій, яка діє в Україні включає пакет послуг для ВІЛ-інфікованих, який передбачає безкоштовні тестування, лікування, медичний нагляд тощо. Станом на початок 2024 року, антиретровірусну терапію проходять понад 118 тис. осіб.

Таким чином, твердження про "масове" поширення ВІЛ та гепатиту B і C серед військових ЗСУ і відсутність медичної допомоги не відповідають дійсності. Це чергова дезінформація російської пропаганди. 

Наприкінці березня пропагандисти залякували тим, що в українських військових, які навчаються у Франції нібито виявили туберкульоз, а також, що на Полтавщині нема кому обробляти населені пункти від кліщів через "масову мобілізацію" відповідних спеціалістів.

Більше спростувань дезінформації про охорону здоров'я доступні у рубриці "Хронік дезінформації" "Охорона здоров'я"

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись