Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Олаф Шольц заявив, що на тлі нинішньої російської агресії німці мають право забути злочини їхніх предків під час Другої світової війни

Дописи із таким твердженням поширюють у фейсбуку та інших соцмережах російською мовою. У них стверджується, що не так давно канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що вважає твердження Путіна про геноцид на Донбасі смішними, і що на тлі спеціальної військової операції в Україні німці тепер мають моральне право забути, що робили їхні предки під час Другої світової. До дописів додають відео, в якому є уривки озвученого російською інтерв’ю Шольца, в якому він говорить, що НАТО не є агресивною організацією, відзначаючи, що твердження Путіна про геноцид на Донбасі просто смішне.

Насправді ж, як пишуть фактчекери із Myth Detector, поширене твердження про те, що Олаф Шольц каже, що у світлі нинішньої російської агресії німці мають право забути злочини їхніх предків під час Другої світової війни, є неправдивим. Уривок із відео Шольца, розповсюдженого в соцмережах, взятий із Мюнхенської конференції з безпеки, на якій він говорив про проблеми безпеки, зокрема російську агресію. Шольц справді назвав аргументи Путіна про геноцид на Донбасі смішними, проте він ніколи не говорив нічого про забуття злочинів нацизму.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись