Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська влада та Євросоюз упродовж останніх років лише погіршували становище фермерів на Херсонщині

Таку тезу поширюють російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях йдеться, що Україна нібито навмисно погіршувала економіку тих регіонів, які наразі тимчасово окуповані, натомість Росія «займатиметься їх розвитком». Зокрема, пропагандисти стверджують, що Київ «погіршував становище фермерів» у Херсонській області, при цьому винні у погіршенні і країни Євросоюзу, оскільки закупівля великих обсягів сільгосппродукції з країн ЄС нібито призвела до падіння попиту на українські товари, а також до скорочення посівних.

За даними StopFake, заяву про «пригноблення» Києвом херсонських фермерів російські ЗМІ приписують Владиславу Шибайлову, який є так званим начальником сільгоспуправління Генічеського району області. «Зважаючи на все, це ставленик окупаційної влади, місцевий прихильник проросійської партії "Опозиційна платформа — За життя"», — пише StopFake. Насправді ж, за даними фактчекерів, до приходу окупантів у Херсонській області зростали обсяги виробництва сільськогосподарської продукції, фермери могли отримувати дотації, а експорт товарів направлявся у різні країни світу. Натомість через заборону російських окупантів вивозити будь-що з області фермери окупованої Херсонщини змушені збувати свою продукцію за мінімальною ціною, адже їм дозволено торгувати лише з окупованим Кримом. Крім того, російські окупанти масово вивозять із області українське зерно. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись